diumenge, 28 de febrer del 2016

L'amic retrobat de Fred Ulhman

Editat per Columna, 91 pàgines. Basada en fets autobiogràfics de l'autor, és l'historia d'una amistat entre dos joves adolescents, un jueu, l'altre fill d'una família aristocràtica simpatitzant del nazisme. Després de forja una gran amistat, normal en aquesta edat, les circumstancies personals i familiars els separen. El nazisme incipient, ja estava crispant la vida quotidiana, fet que fa decidir als pares d'en Hans, el jueu, ha enviar-lo a Amèrica a casa d'uns parents. En la carta de comiat en Konradim, l'altre protagonista, aprova aquesta exili comentant-li que en l'actual Alemanya, ell no hi tenia lloc, però que confiava que si en la nova Alemanya.
30 anys més tard, després de gaudir d'una vida d'èxit com advocat a Amèrica, rep una carta del seu antic institut, demanant-li una aportació econòmica per fer un monument als estudiants morts durant la guerra, a la llista d'estudiants reconeix antics companys seus, entre ells els seu amic, Konradim Von Hohenfels, “executat per estar implicat en un complot per assassinar Hitler”, aquí hi ha el cru retrobament.
És una novel·la curta que es llegeix en un moment, bàsicament sentimental, una al·legoria a l'amistat, amb un final, un retrobament, inesperat.