diumenge, 13 de març del 2011

L'assassí del làser de Gellert Tamas

Editar per Edicions La Campana, 605 pàgines. Es tracta de una història real, no es un novel·la, es una crònica periodística novel·lada. El llibre te un ritme captivador, per una part explica els diferents atemptats a immigrants i atracaments a bancs que fa el protagonista i paral·lelament explica la seva infantesa i tots el problemes que va tenir en la seva adolescència, també en paral·lel hi han fragments d'entrevistes al mateix assassí, una vegada agafat, als seus amics o persones que el coneixien, al mateix temps l'autor fa una crònica del moviment xenòfob i d'extrema dreta en aquells dies.
En aquesta crònica social, surten les contradiccions de la societat sueca, que molts catalans ens emmirallaven i utilitzàvem com a model a seguir (per exemple Jordi Pujol). Fa 20 anys ja tenien problemes amb la immigració i demostra també un fracas de la política de integració.
El llibre es va editat a Suècia l'any 2002 i va tenir força èxit (200.000 exemplars venuts) aquí s'ha traduït ara (2010), potser a partir dels èxits dels autors nòrdics.
Gellert Tamas era amic de Stieg Larsson, els dos son periodistes i escrivien sovint sobre els temes que els preocupaven (xenofòbia, extrema dreta, etc). En el primer volum de Millennium, Mikael Blomkvist, està llegint aquest llibre, una manera de saludar a un col·lega.