diumenge, 23 de juny del 2013

Contraban i altres narracions de Josep Pla.



Edició de 1980, editat per Edicions 62, dintre de Les millors obres de la literatura catalana. 213 pàgines que després de 33 anys  ja tenen un color groguenc. Llibre que comprem cinc relats entre els més representatius de l’autor. Els tres primers  tenen el comú denominador del que em podríem dir el tema del mar, una de les constants de Pla; els dos restants són una reduïda mostra de la seva experiència cosmopolita, al llarg de gairebé vint anys de viatges i residència fora de Catalunya.
Barreja de realitat i ficció, podem destacar les acurades descripcions de paisatges i personatges de la costa, Begur, Cadaqués, Cotlliure, Portvendres, etc. A Contraban també podem destacar la identificació de llengua i país que fa Pla, en les seves descripcions dels pobles de l’altre part de la frontera política.
En els relats basats en la seva experiència a l’estranger, es nota, segurament basat amb ell mateix, un cert enyorament, a la catalana, d’una manera sentimental.
Us deixo un parell de fragments, el primer de Contraban, molt adient per els temps que estem vivint: “ Els esforços que fa la gent del nostre país per no entendre’s són impressionants. És la tenacitat més viva del país.”
El segon d’Una aventura al Canal: “La paraula lletraferit és una de les que fan més angunia de la llengua catalana. Considerar que un degustador de les lletres és en certa manera un ferit implica un fons de barbàrie primigènia i popular delirant.”