dissabte, 1 de juny del 2013

En una sola persona de John Irving



Editat per Edicions 62, 613 pàgines. Relat que podria ser de ficció però que, sembla, és, autobiogràfic. Relata la vida d’un jove que descobreix que la seva sexualitat és diferent, és bisexual, el seu primer amor es la bibliotecària del poble, que resulta ser un transvestit (els enamoraments inadequats). El rebuig de la comunitat envers els diferents, on no s’entenen les “altres” sexualitats, la homosexualitat és tractada com una malaltia.  A partir d’aquí va explicant tota la seva vida, amb una gran normalitat, rigor i tendresa. Tracta un tema tant íntim, sense pudor amb molta naturalitat i certes dosis d’humor. Tot i ser una novel·la que gira al voltant de la homosexualitat, seria un error catalogar-la de literatura homosexual.
La majoria de personatges són homosexuals, sorprèn la força de tots ells, no hi ha personatges plans, tots en un moment o altre et sorprenen. L’avi Harry, la senyoreta Frost, l’oncle Bob, la tia Muriel, etc. Especial també és la relació que te amb Elaine, primer amiga, però també amant, confident i en alguns moments parella estable.
També em sembla peculiar, les afeccions dels alumnes de l’escola, practiquen dues activitats tan dispars com, combats de lluita i  representacions d’obres de Shakespeare en el teatre escolar.
Aquest estat el meu primer Irving, i ja tinc ganes de llegir-ne més. Ha estat una lectura agradable, tendre, intensa, profitosa. Crec que fan falta llibres com aquest que ensenyant a viure la diversitat sexual amb normalitat, ha de ser molt dur viure la vida darrere una màscara. Estimeu i estimeu amb llibertat.