diumenge, 12 de gener del 2014

El carrer Estret de Josep Pla

                                                                                                                           


Llegeixo un exemplar de la quarta edició (1982), fa 32 anys, editat per la desapareguda Edicions Destino. Història sobre un jove veterinari de Barcelona que arriba  a Torrelles (una població fictícia -que s'identifica amb Palafrugell) el jove veterinari s’identifica amb el propi Josep Pla, per el tarannà i les opinions que te sobre el mon rural i de poble.
Seguint els consells de la viuda del seu predecessor, s’instal·la en  un pis del carrer Estret, acompanyat d’una cuinera, Francisqueta, que resulta ser una de les dones més xafarderes del poble.
Pla fa unes acurades i divertides descripcions dels personatges que viuen al carrer, així com de diferents situacions i circumstancies que van succeint en el poble.  Pla es un mestre de la narració i la descripció, són increïbles les seves descripcions, aquest llibre tot ell és una descripció.
La descripció de las tertúlia del “Recreatiu”: “Aquesta tertúlia es un fenomen vilatà típic; esta formada per uns senyors que ho saben tot, paorosament intel·ligents....”. Aquesta descripció, valdria també per les actuals tertúlies radiofòniques o televisives.
La tertúlia dels botigues: “El tema  principal era el negoci, del qual parlaven amb un criteri sistemàticament pessimista. No anaven mai be. No guanyaven mai diners”. No em direu que no es actual. Passant els any però tot segueix igual.