dissabte, 24 de gener de 2015

Estem sortint de la crisi ?A la feina els clients sovint em fan aquesta pregunta. Jo els contesto que sembla ser que els indicador macroeconòmics indiquen que si, però que malauradament aquesta millora encara  no es veu reflectida a la gent de carrer. Augmentant les exportacions, baixa la prima de risc, augmenta tímidament el consum etc., però la taxa d’atur encara és manté en nivells excessivament alts.

Hi ha però fets totalment subjectius que em fan pensar que probablement sigui veritat que estem sortint de la crisi, el que ara explicaré és pot considerar un fet totalment anecdòtic o significatiu:

En últims 10 o 15 anys, he anat algunes vegades, la majoria convidat,  a menjar  a un reconegut restaurant de la comarca, especialista en peix i marisc, les factures dels àpats solen ser proporcionals a l’excel·lència de la seva cuina. En els anys de l’eufòria econòmica i constructora, si no tenies taula reservada no dinaves, cada dia estava ple i un  munt de cambrers anant amunt i avall. Hi vaig tornat el novembre del 2013 i en tot el restaurant tan sols hi havia ocupada una taula, la nostra, la resta del menjador buit, feia certa pena de veure. La falta de clients era un símptoma evident de la  crisi econòmica, les taules que anys enrere estaven ocupades per promotors immobiliaris i altres especies del  món del totxo, ara estaven buides.
Doncs aquesta setmana he tornat anar a dinar en aquest restaurant, l’aspecte del menjador no era ni el frenètic d’abans de la crisi, ni el gèlid de l’any 2013, aproximadament la mitat de les taules estaven ocupades, anecdòtic o significatiu,  ho podem considerar un símptoma que estem sortint de la crisi.